Wysłany: 2010-03-23, 08:29 NOWA/NOWY UŻYTKOWNIK NA FORUM
Tytuł wątku jest trochę oficjalny - podobnie jak pierwsze wejście nowego użytkownika na forum Pamiętam moje pierwsze doświadczenia z forum, mój pierwszy post.Wiem ,że nie jest łatwo "zadomowić" się na forum, gdzie od jakiegoś czasu pisze mniejsza lub większa grupka ludzi.Człowiek czuje się w pewien sposób zagubiony,niepotrzebny,jak piąte koło u wozu.Na początku coś pisze , co mu myśli dyktują, w końcu najczęściej odchodzi,przestaje się udzielać,zapomina swój login i hasło.
Jak wyglądały wasze pierwsze kroki na forum ? Czy warto zrażać się do udzielania na forum , kiedy czujemy się nie zauważani ? Co waszym zdaniem zachęciłoby do pisania i udzielania merytorycznych wypowiedzi potencjalnych użytkowników ? Jak sprawić, żeby każdy mógł znaleźć swoje miejsce na forum ?
Zapraszam do rozmowy/dyskusji
Pomogła: 1 raz Dołączyła: 10 Lut 2010 Posty: 1681 Skąd: Warszawa
Wysłany: 2010-03-23, 10:43
Ja zanim napisałam swój pierwszy post przeczytałam mnóstwo różnych wypowiedzi na różnych forach.Kiedy trafiłam na forum które mi się spodobało zarejestrowałam się i bardzo długo byłam tylko wolnym obserwatorem nie wiedziałam jak włączyć się do tematu-nawet jeśli jakiś był mi bliski i mogłabym coś cennego dodać to nie wiedziałam z jaką opinia spotka się moja wypowiedź i wolałam nie ryzykować.Wreszcie znalazłam temat którego nie dało się przemilczeć i napisałam-oczywiście spotkałam się z krytyką założycielki tematu z tym że były i takie osoby które mnie poparły i stwierdziłam że nie ma co się przejmować trzeba pisać dalej i trzymać się swojego zdania.
Oczywiście Marie ma rację osoby nie mające siły przebicia widząc zgraną grupę dyskusyjną wycofują się szukają innego forum Wszystkie początki są trudne ale u nas jest bardzo przyjaźnie,jesteśmy kobietami otwartymi na inne zdania chętnie je czytamy i myślę że nikt na nas narzekać nie będzie.
_________________ Każdego dnia kocham i jestem kochana!!
Nie pamiętam już,gdzie napisałam swój pierwszy post,ale to na pewno było jedno z for tematycznych,związanych z moimi zainteresowaniami.Ponieważ interesuję się również psychologią i lubię rozmawiać,a także wymieniać poglądy na różne życiowe tematy z ludźmi,trafiłam na forum,które wydało mi się w miarę interesujące i na poziomie,jakiego brakuje na innych forach wielotematycznych.Niestety...pomyliłam się,gdyż okazało się,ze nie wszystko złoto co się świeci,a manipulacja ludźmi istnieje nawet w internecie.Nie tego oczekiwałam.
Z doświadczenia wiem,że nie należy się obawiać pisać.Warto dzielić się doświadczeniami i poglądami,gdyż dzięki temu nie tylko pomagamy innym,ale także sami stajemy się mądrzejsi i bardziej doświadczeni.
Myślę,że do pisania na forum zniechęcają się ci,którzy szukają nowych znajomości.Ciężko takie znaleźć na forum,gdzie jest bardzo dużo użytkowników.I chyba to zniechęca.Jednak pisząc - poznajemy się nawzajem.Dzięki wspólnym zainteresowaniom lub problemom zbliżamy się do siebie,nagle zauważamy,że ta druga osoba myśli podobnie ja my,że tak samo patrzy na życie ,na codzienność.
Kiedy "wpadłam" na forum,najpierw poczytałam tematy,stwierdziłam,że na wiele mogę coś dodać od siebie.I tak szło,post po poście.Nie przejmowałam się,że ktoś ma inne zdanie niż ja,a i cieszył fakt,gdy mogłam odpisać komuś na temat tego,na czym się znam lub miałam doświadczenie w tej dziedzinie Szukając forum nie liczyłam na znajomości,lecz na sympatyczne i twórcze spędzenie wolnego czasu,z nadzieją,że sama czegoś się dowiem,że nie będę się cofać,tylko iść do przodu.
Co mogę doradzić nowym użytkownikom? Nie zrażać się do pisania.Nawet gdy komu się wydaje,ze nikt nie czyta jego postów myli się! Czyta!Z czasem tych postów będzie przybywać,nawet nie zorientujemy się,że to pisanie bardzo nam pomaga.Mam nadzieję,że to forum właśnie takie będzie.
_________________ Po co nosić maskę, gdy nie ma się już twarzy?
Zgadzam się to co napisały poprzedniczki .....Nie bać się wyrażać swoich myśli .Choć nowi mogą czuć się wyizolowani i trudno im wpaść w rytm już piszące osoby.Musimy sobie zdawać sprawę że każdy wnosi coś innego bo jest z innego otoczenia ,miejscowości gdzie są inne zwyczaje,przyzwyczajenia i doświadczenia.Można je tutaj swobodnie wyrażać i mamy możliwość poznawania tego wszystkiego.